Test skrobiowy

Zdrowotność jabłek a test skrobiowy.
Test skrobiowy to jedna z najszybszych oceń określających dojrzałość zbiorczą jabłek. Jodek potasu to substancja służąca do przeprowadzania tego badania, to ona zabarwia skrobie znajdującą się w jabłku. Skrobia w jabłku przekształca się w cukier. Stosunek ilości zabarwionej skrobi do niezabarwionej części cukrowej wyznacza dojrzałość owoców. Warto zwrócić uwagę, ze owoce porażone przez choroby, np. zgniliznę komór nasiennych, odznaczają się szybszym rozkładem skrobi w jabłku. Termin zbioru wyznaczamy na podstawie owoców w 100% zdrowotności! Test Skrobiowy jest testem szybkim i prostym, lecz też mniej dokładnym badaniem. Większej dokładność możemy uzyskać w teście Etylenowym czy za pomocą Indeksu Streifa.
Test skrobiowy
06 Jun 2018
Oglądane 3230 razy