gpp

Rozmowy o wapniu cz. 2
Jak ważny jest wapń? Wapń wpływa na jędrność, wybarwienie i transport innych składników pokarmowych. Mała zawartość wapnia spowoduje częstsze występowanie chorób fizjologicznych takich jak Gorzka Plamistość Podskórna (GPP), Szklistość miąższu czy Rozpad mączysty. Czy w wysokich temperaturach był sens wykonywania zabiegów dolistnych? Powyżej 25 stopni Celsjusza zabiegów dolistnych nie powinno się wykonywać, gdyż zmykają się przetchlinki roślina nie absorbuje substancji. Ponadto chlorek wapnia może poparzyć nie tylko liście ale także skórkę owocu. A czy warto zabiegi robić późnym wieczorem kiedy spadała temperatura? Pomiar temperatury jabłek w nocy po upałach, wskazywał nadal wartości powyżej 25 stopni, więc prawdopodobnie nadal były one zamknięte dla nawozów.
gpp
06 Jun 2018
Oglądane 10522 razy
Rozmowy o wapniu  cz. 3
Zawartość wapnia w jabłkach możemy zwiększać nie tylko nawożeniem dolistnym. Istotną rolę w zwiększaniu zawartości wapnia odgrywa przerzedzanie, dzięki którym redukujemy ilość jabłek wyrośniętych z pąków lateralnych (bocznych) które zawierają 20% mniej wapnia niż jabłka wyrośnięte z pąków królewskich. Kolejnym zabiegiem jest retardowanie wzrostu drzew, ten zabieg ma na celu ograniczanie negatywnej konkurencji wzrostu wegetatywnego i generatywnego jabłoni. Nie możemy również zapomnieć o zapylaczach.
gpp
06 Jun 2018
Oglądane 14238 razy
Rozmowy o wapniu cz 1
do badania zdolności przechowalniczej jabłek.
gpp
06 Jun 2018
Oglądane 7567 razy